Σχετικά με τις περικοπές στις δαπάνες Φυσικοθεραπείας του ΕΟΠΥΥ

Ο Σύλλογος Φυσιοθεραπευτών Ημαθίας ανακοίνωσε τα εξής σε σχέση με την περικοπή των δαπανών Φυσιοθεραπείας του ΕΟΠΠΥ:

fusiotherapia" Όπως είναι ήδη γνωστό στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2013-2016 και σε ότι αφορά τον τομέα της υγείας, έγινε λόγος για μείωση των δαπανών αλλά και για τη διατήρηση του υψηλού επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους πολίτες, η οποία θα προέλθει από την αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων με ορθολογικό τρόπο και διαδικασίες, ώστε αυτά να αποδίδουν τα βέλτιστα αποτελέσματα.

Ξεκαθαρίστηκε ότι «πρακτικές του παρελθόντος, όπως ο πλουτισμός των επιτηδείων, οι αυθαιρεσίες δεν έχουν πλέον θέση» .

Είναι γνωστή η δέσμευση της μείωσης κατά 15% (950 εκατομμύρια ευρώ) των ετησίων ( ύψους 7 δις ευρώ) δαπανών του ΕΟΠΥΥ για το 2013.

Η δαπάνη της Φυσικοθεραπείας για το 2012 υπολογίζεται σε 1,2 % των συνολικών δαπανών του ΕΟΠΥΥ και υπολογίζεται σε 85 εκατομμύρια ετησίως, επί του συνόλου των 400 εκατομμυρίων του κωδικού Διαγνωστικά-Παρακλινικές-Φυσικοθεραπεία .

Από τις σημερινές ανακοινώσεις του αρμόδιου Αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ.Σαλμά σχετικά με τον ΄΄εξορθολογισμό΄΄ των δαπανών του ΕΟΠΥΥ και των μειώσεων που έχει επιβάλει, φαίνεται πόσο σημαντική θεωρεί την περικοπή της Φυσικοθεραπείας σαν συνολική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ, παρουσιάζοντας μάλιστα πρωτη –πρώτη και αναλυτικότατα τα στοιχεία της δαπάνης για την Φυσικοθεραπεία σε Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Υγείας, θυμίζουμε ότι η Φυσικοθεραπεία αποτελεί το 1,2 % των συνολικών δαπανών.

Αναφέρεται δημοσίως σε μια περίπτωση όπου κάποιο Εργαστήριο Φυσικοθεραπείας έχει καταθέσει παραπεμπτικά 29.000 ευρώ σε ένα μήνα. Συνεχίζει να παρουσιάζει, στις δημόσιες εμφανίσεις του, μια μεμονωμένη περίπτωση κατασυκοφαντώντας και πάλι τον κλάδο.

ΑΛΛΑ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ

Γιατί τα επίσημα στοιχεία ομολογούν τα εξής:

1) Η ετήσια δαπάνη για Φυσικοθεραπεία σε 11.000.000 εκ. Έλληνες είναι 69.624.000 ευρώ. 2) Οι 2040 συμβεβλημένοι Φυσικοθεραπευτές θα έχουν εισόδημα κατά μέσο όρο 5.800.000 ευρώ το μήνα. 3) Ο κάθε Φυσικοθεραπευτής θα έχει εισόδημα 2844 ευρώ το μήνα, δηλαδή καθαρά 2.175 ευρώ το μήνα.

Θυμίζουμε ότι ο Φυσικοθεραπευτής δέχεται ασφαλισμένους μόνο με παραπεμπτικό που συνταγογραφείται από Γιατρό ανάλογης ειδικότητας και σήμερα ο ΕΟΠΥΥ είναι ο ένας και μοναδικός φορέας Υπηρεσιών Υγείας, άρα δεν έχει άλλους ΄΄πελάτες΄΄.

Σύμφωνα με το Π.Δ 29/1987 , οι Φυσικοθεραπευτές πρέπει να διατηρούν αναγκαστικά επαγγελματικό χώρο 70 τ.μ, εξοπλίζοντας τον υποχρεωτικά ΜΕ ΕΝΑ ΠΛΗΘΟΣ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΩΝ και επίσης θα πρέπει να συντηρούν , να θερμαίνουν το χώρο να πληρώνουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές και δεν θα αντέξουν σε τέτοια μεγάλη μείωση των αμοιβών τους.

Έτσι με την οριζόντια μείωση της δαπάνης, τουλάχιστον 1000 Εργαστήρια (από το σύνολο των 2100 Εργ. Φυσικοθεραπείας) θα βάλουν λουκέτο.

Τέλος ο Νέος Κανονισμός παροχών αντί να κατευθύνεται στην εξοικονόμηση πόρων στα βαριά περιστατικά που προβλέπονται στο Π.Δ 383/2002 (περί

παραπομπής στα Κ.Α.Α με κλειστό και ανοιχτό Νοσήλιο), ενθαρρύνει τόσο την παραπομπή στα εν λόγω κέντρα, όσο και την παραμονή των ασθενών σε αυτά μέχρι εξαντλήσεως των χρονικών περιθωρίων παραμονής σε αυτά.

Τα νοσήλια στα εν λόγω Κ.Α.Α είναι: 150 το κλειστό και 70 ευρώ το ανοιχτό, τα οποία δεν έχουν υποστεί καμία μείωση στην τιμή του Νοσηλίου όπως έγινε ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΡΟΧΟΥΣ.

Στο Π.Δ 383/2002 στις περιπτώσεις του ανοιχτού νοσηλίου σε ορθοπεδικά περιστατικά προβλέπει πρώτα την εφαρμογή Φυσικοθεραπευτικών πράξεων που θα πρέπει να αποτύχουν για να παραπεμφθεί ο ασθενής σε αυτά, επίσης προβλέπεται σε κάθε περίπτωση παραπομπής περιστατικών σε Κ.Α.Α με ανοιχτό νοσήλιο να εξηγείται επαρκώς γιατί τα περιστατικά δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με απλές πράξεις Φυσικοθεραπείας (Αρθρο 3 ,παρ. 4). Φαίνεται λοιπόν ξεκάθαρα ότι ο εισηγητής του νέου Κανονισμού παροχών του ΕΟΠΥΥ ανατρέπει ακόμη και το Π.Δ 383/2002 προσφέροντας ΄΄γή και ύδωρ΄΄ στα Κ.Α.Α και απαγορεύοντας τους ασθενείς να επισκεφτούν Φυσικοθεραπευτή ΕΑΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΚΑΙ ΦΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΕΝ ΛΟΓΩ ΚΕΝΤΡΑ.

Εύλογα προκύπτουν τα εξής ερωτήματα:

1) Αντί να αναφέρεται συνεχώς ο Υπουργός σε ένα μεμονωμένο περιστατικό καλά θα ήταν να μας έλεγε τι έχει κάνει για να περιορίσει τις ΄΄στρεβλώσεις΄΄ και πιο ήταν το αποτέλεσμα των χειρισμών που έγιναν προς αυτή την κατεύθυνση;

2) Ποιός και γιατί εισηγήθηκε αυτή την επαίσχυντη ρύθμιση, που ανατρέπει Νόμους και Προεδρικά Διατάγματα και υποβιβάζει την Φυσικοθεραπεία από ακρογωνιαίο λίθο της αποκατάστασης κινητικών δυσλειτουργιών (Π.Δ 383/2002 άρθρο 3 παρ. 1,3 και 4) σε περιττή πολυτέλεια που απαγορεύεται εφόσον ο ασθενής τύχει νοσηλείας ή παρακολούθησης προγράμματος αποκατάστασης σαν εξωτερικός ασθενής σε Κ.Α.Α

Εντέλει

Ποιος ,γιατί και για πιο λόγο αποφάσισε ΜΕΘΟΔΕΥΜΕΝΑ ΝΑ ΣΦΑΓΙΑΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΦΑΝΙΣΕΙ ΕΝΑΝ ΚΛΑΔΟ οδηγώντας στην ανεργία μεγάλο μέρος των Εργαστηριούχων Φυσικοθεραπευτών;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.