Αλιευτικός τουρισμός: Το νέο στοίχημα για την ανάπτυξη

alieftikos_tourismos
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία Τουρισμού και Ναυτιλίας και Αιγαίου προωθούν τις απαραίτητες αλλαγές για την απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου για τον αλιευτικό τουρισμό.


Βούληση των συναρμόδιων Υπουργείων είναι η δραστηριότητα του αλιευτικού τουρισμού να διενεργείται στο πλαίσιο της διάδοσης της οικολογικής συνείδησης και της αειφόρου ανάπτυξης του θαλασσίου περιβάλλοντος.

Στόχος της σύμπραξης και της συνεργασίας των συναρμόδιων Υπουργείων, στο συγκεκριμένο κλάδο, είναι η ενίσχυση του εισοδήματος των Ελλήνων αλιέων, η ενίσχυση των θέσεων εργασίας σε παράκτιες και νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας, έχοντας ως γνώμονα την αειφόρο διαχείριση των ιχθυοαποθεμάτων, τη διάδοση της οικολογικής συνείδησης, την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και του τουρισμού.

Επισημαίνεται ότι η απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου για τον αλιευτικό τουρισμό εντάσσεται στις δράσεις για την ενίσχυση των ειδικών μορφών τουρισμού. Στο νέο θεσμικό πλαίσιο προβλέπεται ότι οι τουρίστες που επιβαίνουν σε επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη, θα ασκούν τις τεχνικές της αλιείας ως ψυχαγωγία κατά τη διάρκεια των διακοπών τους, με στόχο τα έσοδα από τη δραστηριότητα αυτή, να εισφέρονται υπέρ των αλιέων.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης δήλωσε:
«Επιδιώκουμε να δοθεί άλλη μια δυνατότητα υποστήριξης του εισοδήματος και αύξησης της απασχόλησης στον πρωτογενή τομέα γενικότερα και της Αλιείας και της Ιχθυοπαραγωγής ειδικότερα και μάλιστα στις μικρές και απομακρυσμένες περιοχές της νησιωτικής Ελλάδας. Η δράση αυτή αποτελεί άλλη μια σύμπραξη του πρωτογενούς με τον τριτογενή τομέα, δηλαδή των υπηρεσιών τουρισμού. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αξιοποιώντας εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, προωθεί αντίστοιχες δράσεις μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2007 – 2013. Πιο συγκεκριμένα μέσω του Άξονα 4 που περιλαμβάνει τα Τοπικά Προγράμματα Αειφόρου Ανάπτυξης Αλιευτικών Περιοχών (Leader Αλιείας) υποστηρίζονται δράσεις για την εξυπηρέτηση του οικοτουρισμού, του αλιευτικού τουρισμού, του θαλάσσιου και καταδυτικού τουρισμού και γενικότερα του τουρισμού της υπαίθρου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.