Πλειστηριασμοί 1ης κατοικίας: Ευκαιρία να ορθώσουν... χεράκια πάλι οι Ημαθιώτες
Ακόμη μία ευκαιρία για τους κυβερνητικούς βουλευτές της Ημαθίας να αποδείξουν τα... φιλολαϊκά τους αισθήματα!
Η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία των δανειοληπτών που δεν εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους, που σύμφωνα με τις πληροφορίες σκοπεύει να νομοθετήσει η κυβέρνηση το φθινόπωρο, αναδεικνύεται σε μείζον πολιτικό ζήτημα. Ικανό ακόμη και να δοκιμάσει την κυβερνητική συνοχή.
Το Μέγαρο Μαξίμου έχει δώσει τη συγκατάθεσή του στον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Θανάση Σκορδά προκειμένου να προχωρήσει στη διαμόρφωση των κριτηρίων βάσει των οποίων θα γίνει η μερική άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών και ήδη διαμορφώνονται εναλλακτικά σενάρια, καθώς και το «οικονομικό προφίλ» του δανειολήπτη που θα παραμείνει σε καθεστώς προστασίας.
Αλλά λόγω των αντιδράσεων που προκλήθηκαν - για περίπου δύο μήνες ο κ. Σκορδάς ήταν το κυβερνητικό «αλεξικέραυνο» - ο ίδιος, με τη σύμφωνη γνώμη του Μεγάρου Μαξίμου, αποσύρθηκε από το προσκήνιο της επικαιρότητας.
Ακολούθως, τη σκυτάλη παρέλαβε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος το τελευταίο διάστημα επανέφερε το θέμα στο οποίο επιμένει η τρόικα επιδεικνύοντας και τη γνωστή αποφασιστικότητα που τον διακρίνει.
Πολιτικό ζήτημα
Οι αντιδράσεις όμως κλιμακώθηκαν και εκτός από τους μεμονωμένους βουλευτές του ΠαΣοΚ και της Νέας Δημοκρατίας - αλλά και της αντιπολίτευσης - που έχουν εκδηλώσει την αντίθεσή τους και ο πρώην υπουργός κ. Χρήστος Πρωτόπαπας δήλωσε πως το κόμμα του σκοπεύει να φέρει σύντομα στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα παρατείνεται για έναν ακόμη χρόνο το καθεστώς της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Είχε προηγηθεί μια μάλλον αμφιλεγόμενη αναφορά του προέδρου του ΠαΣοΚ κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, σύμφωνα με την οποία σε καθεστώς προστασίας θα παραμείνουν δανειολήπτες φτωχοί και μεσαίου οικονομικού μεγέθους.
Είναι προφανές ότι το θέμα υπερβαίνει πλέον τα όρια της τεχνοκρατικής προσέγγισης του υπουργείου Ανάπτυξης και προσλαμβάνει διαστάσεις κεντρικού πολιτικού προβλήματος που δεν αποκλείεται να δοκιμάσει και τις αντοχές της κυβέρνησης. Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να καθυστερήσει όσο το δυνατόν περισσότερο να φέρει τη σχετική ρύθμιση στη Βουλή, περί τον Νοέμβριο εικάζεται, αφού θα έχει ολοκληρωθεί η τεχνική προετοιμασία, θα έχει διαμορφωθεί το προφίλ του μέσου δανειολήπτη και θα έχει οριστικοποιηθεί το εύρος της απελευθέρωσης.
Κυρίως όμως αυτή η καθυστέρηση δεν θα αφήσει τα χρονικά περιθώρια να αντιδράσουν οι διαφωνούντες βουλευτές της συμπολίτευσης, δεδομένου ότι στις 31 Δεκεμβρίου λήγει η ισχύουσα απαγόρευση. Και φυσικό είναι, επεσήμαναν, το θέμα να τεθεί με διλημματικούς όρους, δηλαδή: «Ή ψηφίζετε ή πάμε σε εκλογές».
Αλλά η τύχη του εγχειρήματος θα κριθεί και από την πολιτική συγκυρία που θα διαμορφωθεί στο επόμενο διάστημα, χωρίς να αποκλείεται υπό το βάρος των κλιμακούμενων αντιδράσεων η κυβέρνηση να επιλέξει τελικώς τη διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
Το επικρατέστερο σενάριο
Το καθεστώς προστασίας ισχύει τα τελευταία έξι χρόνια, δηλαδή από το 2008.
Υπάρχει λοιπόν η σκέψη από τον Ιανουάριο του 2014 να επιτραπούν οι πλειστηριασμοί που αφορούν δάνεια τα οποία έχουν «κοκκινίσει» το 2009 - επί της ουσίας, προσθέτουν, πριν από την κρίση - και κάθε χρόνο να απελευθερώνεται ένας χρόνος.
Ετσι, το 2015 θα απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί για τα «κόκκινα» δάνεια του 2010, το 2016 για τα δάνεια του 2011, το 2017 για τα δάνεια του 2012 και ούτω καθεξής.
Επίσης, θα τεθούν κριτήρια όπως είναι το ύψος του δανείου, π.χ. θα μπορούν να παραμένουν σε καθεστώς προστασίας δάνεια μικρότερα των 150.000 ευρώ, προκειμένου, όπως αναφέρουν, να προστατευθεί η λαϊκή κατοικία ή κατοικίες μικρότερες των 120 τ.μ. ή 140 τ.μ. Δεν είναι μάλιστα απίθανος και ένας συνδυασμός των δύο προαναφερόμενων κριτηρίων.
Τέλος, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει και ρήτρα ανάπτυξης ως προϋπόθεση για το ξεκίνημα των πλειστηριασμών - διότι με βάση τις κυβερνητικές εκτιμήσεις το 2014 η οικονομία θα περάσει στην ανάπτυξη και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν να διατηρείται επ' άπειρον το καθεστώς προστασίας των πλειστηριασμών.
Πηγή: Το Βήμα
Πηγή: Το Βήμα
Δεν υπάρχουν σχόλια: