Τέσσερις οι παρατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας και όλες με.. πληγές
Είναι λογικό να υπάρχουν προστριβές, άμιλλα (ευγενής ή μη), διαφωνίες κλπ κλπ σε κάθε παράταξη, όπως σε κάθε κοινωνική, πολιτική, επαγγελματική ή άλλη ομάδα. Αλλά αυτό που συμβαίνει στον Δήμο Βέροιας, είναι - αν μη τι άλλο - άξιο προσοχής!
Στην σημερινή σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, συμμετέχουν τέσσερις συνδυασμοί - παρατάξεις (ή τουλάχιστον έτσι ξεκίνησε): "Συμπολιτεία" της Χ. Ουσουλτζόγλου, "Νέος Δήμος - Νέα Αρχή" του Λ. Τσαβδαρίδη, "Λαϊκή Συσπείρωση" της Ιω. Σοφρόνωφ και "Κίνηση Ενεργών Πολιτών για τον Δήμο Βέροιας", με επικεφαλής αρχικά την Χρ. Σαββαΐδου...
Σε κάθε μία από αυτές τις παρατάξεις, όμως, είχανε προβλήματα... Ας τα δούμε αναλυτικά:
α) Συμπολιτεία:
Από την πρώτη εβδομάδα της νέας θητείας της Χαρούλας Ουσουλτζόγλου διαφάνηκαν ενδοπαραταξιακές προστριβές, με πρώτη αφορμή την εκλογή προέδρου στο Συμβούλιο Δημοτικής Ενότητας Βέροιας.
Η Δήμαρχος προώθησε την υποψηφιότητα του Η. Τσιαμήτρου, ωστόσο ο πρώτος σε ψήφους Σύμβουλος Στ. Ασλάνογλου αντέδρασε και αποχώρησε από την ομάδα. Τελικά, μετά από δύο χρόνια, οπότε και ήρθε διευκρινιστική εγκύκλιος, ο Στ. Ασλάνογλου ανέλαβε την προεδρία, ως πρώτος σε σταυρούς προτίμησης εκλεγμένος Σύμβουλος.
Από εκεί και πέρα, μέσα στα 2,5 χρόνια που ακολούθησαν η παράταξη Ουσουλτζόγλου είναι χωρισμένη σε 3-4 στρατόπεδα, με παραιτήσεις και σιωπηλές ανεξαρτητοποιήσεις.
β) Νέος Δήμος - Νέα Αρχή:
Πολλοί κατηγορούσαν τον Λ. Τσαβδαρίδη πως από την ημέρα που έχασε τον Δήμο Βέροιας, έβαλε πλώρη για τις βουλευτικές εκλογές. Αυτό επιβεβαίωσε, με δηλώσεις, ο ίδιος περίτρανα, μόλις 2 εβδομάδες μετά την ορκωμοσία του ως δημοτικός σύμβουλος.
Από εκεί και πέρα, σε δηλώσεις του μετά την ήττα του στις δημοτικές εκλογές κατηγόρησε ευθέως στελέχη της παράταξής του και συναδέλφους του στη ΝΔ ότι του έβαλαν... τρικλοποδιά στην επαναληπτική ψηφοφορία.
Η παράταξη είχε από την αρχή ως σιωπηλό - πλην πασιφανές αντιληπτό - εσωτερικό αντίπαλο τον Α. Γκαμπέση, ο οποίος μάλλον αναγκάστηκε να στρατευθεί στην παράταξη Τσαβδαρίδη.
Με την εκλογή Τσαβδαρίδη και Βεσυρόπουλου στη Βουλή, ο μεν Τσαβδαρίδης παρέμεινε και στο Συμβούλιο, ο δε Βεσυρόπουλος παραιτήθηκε. Αλλά, ταυτόχρονα άρχισε και η τελική πτώση της παράταξης.
Στην ουσία, δημοτική ομάδα δεν υφίσταται, το σύστημα είναι καθαρά προσωποκεντρικό και η όποια κριτική γίνεται από προσωπικές πρωτοβουλίες των Συμβούλων.
Κορωνίδα στην - ούτως ή άλλως - ανύπαρκτη παράταξη, ήταν η ανεξαρτητοποίηση Τσιούντα, καθώς δεν ανέχεται να έχει επικεφαλής έναν βουλευτή που ψηφίζει "ναι, σε όλα", ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι το τέλος του χρόνου δεν αποκλείεται να δούμε και άλλη... έξοδο.
γ) "Λαϊκή Συσπείρωση"
Αν στις δύο προηγούμενες παρατάξεις τα πράγματα μπορούν να έχουν τις εξηγήσεις τους (τακτικές, προσωπικές βλέψεις κλπ), στο κόμμα που στήριξε το ΚΚΕ, όπου τα πρόσωπα εκεί λίγη σημασία έχουν, αφού ψηφίζουν το κόμμα, δεν περιμέναμε να δούμε προστριβές.
Και όμως, είχαμε και εδώ τα... προβληματάκια μας. Πέντε μήνες μετά την τρίτη φορά που ορκίστηκε (στο... όνομα του λαού), ο επί 2 τετραετίες επικεφαλής της παράταξης του ΚΚΕ στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας Γ. Ορφανίδης παραιτήθηκε από το αξίωμά του, δίνοντας την θέση του στον Γ. Μελιόπουλο.
Οι λόγοι, όπως διαφάνηκε από τις δηλώσεις του, ήταν - μεταξύ άλλων - εσωκομματικοί.
δ) "Κίνηση Ενεργών Πολιτών για τον Δήμο Βέροιας"
Η τελευταία παράταξη, που εκπροσωπείται από έναν μόνο δημοτικό σύμβουλο στο Σώμα, παρουσίασε την μεγαλύτερη "εμπλοκή".
Στις δημοτικές εκλογές του 2010, επικεφαλής του ψηφοδελτίου ήταν η Χρύσα Σαββαΐδου, η οποία προέκυψε από την ψηφοφορία των μελών της παράταξης.
Σύμφωνα με το καταστατικό τους, ο κάθε σύμβουλος όφειλε να παραιτείται μετά από κάποιο διάστημα (στον έναν χρόνο αποφάσισαν να το ορίσουν) και έτσι, στις αρχές του 2012 την θέση της Χρ. Σαββαΐδου πήρε ο πρώτος σε ψήφους επιλαχών, Γ. Αγγέλογλου.
Και ενώ όλοι περίμεναν (εντός και εκτός παράταξης) ότι θα παραιτηθεί στις αρχές του 2013, ώστε να συνεχιστεί η εφαρμοσμένη πρακτική της εναλλαγής και να πάρει την θέση του η Χ. Αξούριστου, ο Γ. Αγγέλογλου φάνηκε πως... κόλλησε στην καρέκλα!
Έτσι, δεν παραιτήθηκε - ως όφειλε, κατά τους συντρόφους του - και τον Μάρτιο του 2013 ανεξαρτητοποιήθηκε, αφήνοντας την παράταξη που τον εξέλεξε χωρίς εκπροσώπηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Πλέον, η παράταξη - έπειτα από σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου - εκπροσωπεί η επιλαχούσα Σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης Χ. Αξούριστου, έχοντας το δικαίωμα να παρεμβαίνει σε θέματα που επιθυμεί.
Στην ουσία, ωστόσο, η παράταξη μετά την κίνηση Αγγέλογλου δεν έχει ενεργή δράση στα δημοτικά πράγματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια: