Περιβαλλοντικά: Η κλιματική αλλαγή διαφοροποιεί τη μορφολογία του πλανήτη...
Γράφει ο συνεργάτης μας,
Δασολόγος - Περιβαλλοντολόγος
Αντώνης Φαναριώτης
Η κλιματική αλλαγή αποτελεί γεγονός στις μέρες μας. Οι προσπάθειες ανάσχεσης της είναι επιβεβλημένες. Πρόκειται για ένα τεράστιο απόστημα το οποίο πρέπει άμεσα να αρχίζει να εξασθενεί. Ερευνητές της NASA και του ινστιτούτου τεχνολογίας της Καλιφόρνιας μετά από έρευνες βρήκαν πως προμηνύεται δυσοίωνο το μέλλον για τα οικοσυστήματα. Χρησιμοποιήθηκαν κατάλληλα μαθηματικά μοντέλα τα οποία έδειξαν μεταβολή των οικοσυστημάτων και έντονο ανταγωνισμό μεταξύ χλωρίδας και πανίδας για επιβίωση μέσα στα επόμενα χρόνια.
Το μεγαλύτερο μέρος της χερσαίας επιφάνειας του πλανήτη που δεν καλύπτεται από πάγο ή άμμο εκτιμάται ότι θα υποστεί διαφοροποίηση 30% στην χλωρίδα, αλλαγές που θα απαιτήσουν την προσαρμογή ανθρώπων και πανίδας, ακόμα και τη μετατόπισή τους. Επιπροσθέτως, η έρευνα προβλέπει ότι η κλιματική αλλαγή θα διαταράξει την οικολογική ισορροπία μεταξύ αλληλεξαρτώμενων ειδών χλωρίδας και πανίδας, πολλά εκ των οποίων κινδυνεύουν με εξαφάνιση, θα μειώσει τη βιοποικιλότητα και θα μεταβάλλει τους κύκλους του νερού, της ενέργειας, του άνθρακα και άλλων στοιχείων στη Γη. Ευαίσθητα οικοσυστήματα στις αλλαγές βρέθηκαν μεταξύ άλλων το οροπέδιο του Θιβέτ, και τα Ιμαλάια.
Όσον αφορά τα μαθηματικά μοντέλα, χρησιμοποιήθηκε το σενάριο του Διακυβερνητικού Πάνελ των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, το οποίο προβλέπει ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θα διπλασιαστούν ως το 2100 και στη συνέχεια θα υποχωρήσουν. Το εν λόγω σενάριο δίνει έναν θερμότερο και υγρότερο πλανήτη με μέση αύξηση θερμοκρασίας από 2 έως 4 βαθμούς Κελσίου.
Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής κρίνονται αναγκαία, επιτακτικά, δραστικά, άμεσα. Η αύξηση της θερμοκρασίας και η ξηρασία που ενσκήπτουν εμποδίζουν την αναγέννηση των οικοσυστημάτων μετά από δασικές πυρκαγιές. Η απώλεια αυτών θα αποδειχθεί καταστροφική για τον άνθρωπο και τον πλανήτη.
Δεν υπάρχουν σχόλια: