Δημοτικές Εκλογές 8ης/15ης Οκτωβρίου 2023: Πενταετή θητεία Δημάρχων, μείωση αριθμού Συμβούλων και «μπόνους» εδρών προβλέπει ο νέος εκλογικός νόμος



 Το καλοκαίρι στην Ελλάδα – λιγότερο ή περισσότερο ανά χρονιά – είναι εκ των πραγμάτων… θερμό! 

Όταν όμως συντρέχουν και πολιτικοί λόγοι, τότε πέρα από το κανονικό θερμόμετρο, ανεβαίνει και το… πολιτικό! 


Ένα τέτοιο καλοκαίρι φαίνεται πως θα περάσουμε φέτος. Μετά τα χρόνια της πανδημίας και της γενικότερης αποσταθεροποίησης, αλλά και της πολιτικής… ανομβρίας, το καλοκαίρι του 2022 έχει πολλούς λόγους για να είναι… έντονο. 


Πρώτον, είναι σχεδόν βέβαιο (και πλέον δεν το «αφορίζουν» ούτε από την κυβέρνηση) ότι θα πάμε σε εκλογές το ερχόμενο Φθινόπωρο. Αυτό σημαίνει ότι βρισκόμαστε ήδη σε άτυπη προεκλογική περίοδο και στην εξέλιξη του καλοκαιριού θα δούμε και πάλι να ξεδιπλώνεται η εκστρατεία του κάθε υποψηφίου ή των κομμάτων για είναι έτοιμοι για το Φθινόπωρο. 


Πανηγύρια, επαφές, δελτία Τύπου, δηλώσεις στα ΜΜΕ και όλα όσα περιλαμβάνει μια προεκλογική εκστρατεία έχουν αρχίσει ήδη να εφαρμόζονται, για κάθε ενδεχόμενο. 


Από την άλλη, έχουμε τις αυτοδιοικητικές εκλογές, που θα γίνουν – κατά δήλωση του αν. Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα – στις 8 Οκτωβρίου 2023 (και στις 15 Οκτωβρίου ο β’ γύρος, όπου χρειαστεί). 


Αυτός ο ένας χρόνος και κάτι μπορεί να φαντάζει αρκετός, ωστόσο στα των δημοτικών εκλογών μάλλον δεν είναι, ειδικά αν κάποιος ξεκινήσει από το μηδέν.


Οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο στις Αυτοδιοικητικές εκλογές

 Να σημειωθεί ότι στις δημοτικές – περιφερειακές εκλογές του 2023, σύμφωνα με τον νόμο 4804/21 θα ισχύσει η ενισχυμένη αναλογική (δηλαδή ο συνδυασμός που θα βγει πρώτος θα εξασφαλίζει και την απόλυτη πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων). Επίσης, η θητεία του Δημοτικού Συμβουλίου και του Δημάρχου θα είναι 5ετής, οι πρόεδροι και σύμβουλοι των τοπικών κοινοτήτων θα εκλέγονται μέσα από ψηφοδέλτιο υποψηφίου Δημάρχου και όχι ξεχωριστά όπως έγινε το 2019, το όριο εκλογής από την 1η Κυριακή θα είναι το 43% +1 επί των εγκύρων ψηφοδελτίων, ενώ θα υπάρχει και μείωση του αριθμού των δημοτικών συμβούλων. 


Για τον Δήμο Βέροιας ειδικότερα, από 41 Δημοτικούς Συμβούλους που είναι εκλεγμένοι σήμερα, ο αριθμός θα πέσει στους 35. Από τους 35 δημοτικούς συμβούλους, οι 21 θα είναι από τον πρώτο συνδυασμό (είτε βγει από την 1η Κυριακή ή χρειαστεί και β΄γύρος), ενώ οι υπόλοιπες 14 έδρες θα κατανεμηθούν στους συνδυασμούς της μειοψηφίας. 


Κατά συνέπεια, οι επόμενες δημοτικές εκλογές θα έχουν περισσότερη… ζέση, οι δύο πρώτοι συνδυασμοί θα παλέψουν εξίσου και στον πρώτο και στον δεύτερο γύρο, διότι ο β’ γύρος δίνει… αυτοδυναμία και μπόνους εδρών. 


Άρα, δεν υπάρχει περίπτωση να παρατηρηθεί το φαινόμενο που είδαμε έντονα στις προηγούμενες εκλογές, που οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι τα έδωσαν… όλα στον πρώτο γύρο, αλλά στον δεύτερο γύρο πήγαν… διακοπές (κάποιοι και κυριολεκτικά) επειδή όποιο και αν ήταν το αποτέλεσμα δεν επηρέαζε τον αριθμό των εδρών του συνδυασμού που μετείχαν. 


Οι πολιτικές διεργασίες για τον Δήμο Βέροιας

Στον Δήμο Βέροιας έχουμε μέχρι στιγμής τρεις ξεκάθαρες υποψηφιότητες. 


Η μία είναι του σημερινού Δημάρχου Κώστα Βοργιαζίδη, που θα διεκδικήσει για 3η φορά την Δημαρχία και στοχεύει να γίνει ο μακροβιότερος Δήμαρχος (5 χρόνια την πρώτη θητεία, 4 την δεύτερη και 5 την τρίτη, σύνολο 14 χρόνια), καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ του Ανδρέα Βλαζάκη, ο οποίος είχε με 3 θητείες, αλλά 4ετείς. 


Η δεύτερη είναι του Παύλου Παυλίδη, ο οποίος για λίγες ψήφους δεν πέρασε στον β’ γύρο το 2019. Ο Παύλος Παυλίδης υπήρξε δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος από το 2007 έως το 2014 (εκλεγμένος με την παράταξη της πρώην Δημάρχου Χαρούλας Ουσουλτζόγλου), ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2019 έως σήμερα είναι επικεφαλής της παράταξης «Συνδημότες» στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας. 


Τρίτη υποψηφιότητα «δεδομένη» είναι αυτή της Λαϊκής Συσπείρωσης, που στηρίζεται από το ΚΚΕ. Επικεφαλής της παράταξης είναι από το 2014 ο πυροσβέστης Γιώργος Μελιόπουλος και εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος ο Γιάννης Τσαναξίδης. Το μόνο που ίσως αλλάξει είναι τα πρόσωπα στην θέση του επικεφαλής (όπως είδαμε να συμβαίνει με την Ιωάννα Σοφρόνωφ και τον Γιώργο Μελιόπουλο, όταν η πρώτη ως επικεφαλής έδωσε την θέση της στον δεύτερο, που ήταν απλός δημοτικός σύμβουλος).  


Ερωτηματικό είναι η περίπτωση της παράταξης του στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, της «Προτεραιότητας στον Πολίτη» του Αντώνη Μαρκούλη. Υπάρχει μια φημολογία ότι ο Αντώνης Μαρκούλης, ο οποίος έχει βάλει πλώρη για τις βουλευτικές, ακόμα και αν δεν καταφέρει να γίνει βουλευτής, δεν θα είναι εκ νέου επικεφαλής. 


Συνεπώς, το ερώτημα που τίθεται είναι αν η παράταξη δεν κατέλθει στις εκλογές ή αν αλλάξει ο επικεφαλής και γίνει λίγο πιο… κομματική η παράταξη, αφού στην ουσία το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έδωσε την στήριξή του σε μία υφιστάμενη ομάδα, που είχε μεν τα πολιτικά χαρακτηριστικά που επέτρεπαν μια τέτοια επιλογή, αλλά δεν ήταν μια καθαρά «ΣΥΡΙΖΑ» επιλογή. 


Στην περίπτωση, λοιπόν, που όντως ο Αντώνης Μαρκούλης δεν συνεχίσει να είναι επικεφαλής, αλλά η παράταξη συνεχίσει, δύο πρόσωπα συζητιούνται έντονα ως οι πιθανότεροι συνεχιστές. Ο δικηγόρος Κώστας Τροχόπουλος, πρώτος σε ψήφους από τους δημοτικούς συμβούλους, νέος άνθρωπος και όχι «βέρος» ΣΥΡΙΖΑίος και ο Κυριάκος Θεοδωρίδης, δημοτικός σύμβουλος επίσης, πολύπειρος στα αυτοδιοικητικά, καθώς είναι συνταξιούχος δημοτικός υπάλληλος, έχοντας φτάσει στα ανώτερα διοικητικά κλιμάκια και, παράλληλα, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. 


Αμφότεροι οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι παρουσιάζουν έντονη πολιτική δράση στο δημοτικό συμβούλιο και εκτός αυτού και απολαμβάνουν του σεβασμού και της εκτίμησης του κόσμου, οπότε θα μπορούσε ο καθένας, για ξεχωριστούς λόγους, να αποτελέσει μια καλή επιλογή διαδοχής της… πληθωρικής και θορυβώδους προσωπικότητας του Αντώνη Μαρκούλη. 


Έντονη κινητικότητα, νέες συμμαχίες και μπόλικες (λυκο)φιλίες! 

Μπορεί το καλοκαίρι να περίοδος που δεν «σηκώνει» μεγάλα πολιτικά deals, ωστόσο πέφτουν στην αντίληψη μας διάφορες κινήσεις που υποδηλώνουν πως θα γίνει μεγάλο «αλισβερίσι»  σε πρόσωπα! 


Για παράδειγμα, μαθαίνουμε ότι ο Δήμαρχος έκανε κρούσεις σε δημοτικούς συμβούλους άλλης παράταξης, για να είναι μαζί του στις επόμενες εκλογές. Το ίδιο είχε κάνει άλλωστε με τον Ηλία Τσιφλίδη, ο οποίος αρχικά εξελέγη δημοτικός σύμβουλος το 2014 με τον Γιάννη Παπαγιάννη και στη συνέχει εντάχθηκε στο ψηφοδέλτιο του Κώστα Βοργιαζίδη.  


Επίσης, βλέπουμε ότι υποψήφιοι του Κώστα Βοργιαζίδη που δεν κατάφεραν να εκλεγούν, τώρα πλαισιώνουν άλλους υποψηφίους Δημάρχους και, φανταζόμαστε, θα είναι και υποψήφιοι μαζί τους. 

Επίσης, βλέπουμε «περιφερειακά» πρόσωπα, που δεν είχαν πολιτική ιδιότητα, να αλλάζουν στρατόπεδα, να προσφέρουν υπηρεσίες, χορηγίες ή ό,τι άλλο έχει να δώσει ο καθένας. 


Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το «πρέσιγνκ» που γίνεται για τους… ορφανούς δημοτικούς συμβούλους, είτε για τους ανεξαρτητοποιημένους ή όσους ανήκουν στους συνδυασμούς της Γεωργίας Μπατσαρά και του Δημήτρη Τσανακτσίδη (πρώην Παπαγιάννη), καθώς οι συνδυασμοί αυτοί φαίνεται ότι θα διαλυθούν. Μιλάμε για πάνω από εν ενεργεία δημοτικούς συμβούλους! 


Τέλος, έχει την αξία του και οι… εξωδημοτικές συνέργειες και στηρίξεις. Βουλευτικά γραφεία, αντιπεριφέρεια, πολιτιστικοί σύλλογοι με δύναμη, επιχειρήσεις κ.α., μπαίνουν στο… ζύγι, υπέρ του ενός ή του άλλου. 


Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, θα γίνει… τρελό πολιτικό μαγείρεμα, όπως λέμε στην δημοσιογραφική γλώσσα. 


Και όλα αυτά γιατί άπαξ και περάσει κάποιος συνδυασμός στον β΄ γύρο, όλα είναι ανοιχτά και αυτό το ξέρουν όλοι όσοι μπλέκονται σε εκλογές και ανάλογα… αθλήματα! 


(Δημοσιεύθηκε στην Κυριακάτικη ψηφιακή εφημερίδα "InVeria" - Φύλλο 19/6/2022)





Πηγή : inveria.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.