"Οργασμός" απευθείας αναθέσεων για προμήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών, υλικών και υπηρεσιών από τον Δ. Βέροιας
Αστείρευτες φαίνεται πως είναι οι ανάγκες του Δ. Βέροιας για αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών, όπως προκύπτει από αποφάσεις που υπέγραψε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου…
Παρά την περσινή κουβέντα που άνοιξε σχετικά με τις απευθείας αναθέσεις, η αλήθεια είναι ότι… κάτι άλλαξε. Συγκεκριμένα, άλλαξε ο αντιδήμαρχος που υπογράφει τις απευθείας αναθέσεις και, επιπλέον, διαμοιράστηκαν περισσότερα από 185.000 ευρώ σε τρεις εταιρίες*, που τους ζητήθηκε να καταθέσουν προσφορές, μία από τη Βέροια, μία από την Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης και μία από τα Γιαννιτσά.
Έτσι, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Στέλιος Ασλάνογλου, σύμφωνα με όσες αποφάσεις βρήκαμε στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ, υπέγραψε απευθείας αναθέσεις σε:
Εταιρία που εδρεύει στο Δ. Βέροιας («TOPTEC – Κωνσταντίνος Γεωργιάδης, Λιανικό – Χονδρικό Εμπόριο Ηλ. Συσκευών – Υπ/σίες Πληροφορικής», Θεσσαλονίκης 148, Βέροια), που θα πάρει και πάλι την «μερίδα του λέοντος», αφού μέχρι στιγμής έγιναν απευθείας αναθέσεις για προμήθεια προϊόντων ή παροχή υπηρεσιών που κοστολογούνται πάνω από 120.000 ευρώ (αγορά Η/Υ, servers, προϊόντων για απευθείας μετάδοση συνεδριάσεων και διάφορες άλλες υπηρεσίες). Οι απευθείας αναθέσεις έγιναν τμηματικά, ενώ να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη εταιρία το 2021 είχε πάρει απευθείας αναθέσεις για αγορά Η/Υ, με υπογραφή του αντιδημάρχου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Καλλίστρατου Γρηγοριάδη.
Εταιρία από τη Θεσσαλονίκη («Computell Συστημάτων Πληροφορικής» οδός Βαλτετσίου 1, Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης), που θα πάρει 37.000 ευρώ για αναβάθμιση δικτύου δομημένης καλωδίωσης σε δημοτικό κτίριο.
Εταιρία από τα Γιαννιτσά («ΑΛΦΑ ΤΕΧΝΙΚΗ Τ. ΧΑΤΖΗΣ & ΣΙΑ Ε.Ε.» (οδός Δ. Στάμκου 31) θα δοθούν 30.000 ευρώ για συντήρηση φωτοτυπικών μηχανημάτων…
Πως γίνεται η διαδικασία των απευθείας αναθέσεων και πως δικαιολογούνται
Να σημειωθεί ότι από τη στιγμή που δεν γίνεται ανοιχτός διαγωνισμός, δικαίωμα να υποβάλλουν προσφορές έχουν μόνο όσοι προσκαλούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Βέροιας. Κατά συνέπεια, η διαδικασία που ακολουθείται είναι η εξής:
Το αρμόδιο τμήμα προμηθειών απευθύνει πρόσκληση στις εταιρίες (ή στην εταιρία) που επιλέγει, τους στέλνει την τεχνική έκθεση (τι ζητά δηλαδή ο Δήμος), τους αναφέρει και τον ενδεικτικό προϋπολογισμό και οι εταιρίες (ή η εταιρία) καταθέτουν την πρότασή τους. Στην περίπτωση που ήταν μόνο μία η εταιρία που κλήθηκε να καταθέσει προσφορά, και εφόσον η προσφορά είναι εντός των ορίων του προϋπολογισμού, γίνεται απευθείας ανάθεση σε αυτή, ενώ αν είναι περισσότερες, επιλέγεται η πιο συμφέρουσα προσφορά μεταξύ αυτών που κλήθηκαν να καταθέσουν προσφορές.
Εταιρία που δεν κλήθηκε να καταθέσει προσφορά, ακόμα και αν είχε πολύ πιο συμφέρουσα πρόταση, δεν έχει κανένα δικαίωμα να διεκδικήσει την ανάθεση σε αυτήν. Οπότε, οι υπηρεσίες του Δήμου και τα πολιτικά πρόσωπα που υπογράφουν αναλαμβάνουν την ευθύνη της διαφύλαξης του συμφέροντος του Δήμου, αλλά χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερη διαφάνεια.
Στον αντίποδα, αν υπήρχαν ανοιχτές διαδικασίες θα ήταν και θα φαινόταν τίμια η… γυναίκα του Καίσαρα και κανείς δεν θα είχε αμφιβολίες περί του ηθικού (πέραν του νομίμου) του θέματος. Πέρσι ακούστηκαν δικαιολογίες περί… έλλειψης υπολογιστών ή ραγδαίας αύξησης της τιμής τους. Φέτος;
(Δημοσιεύθηκε στην ψηφιακή εφημερίδα InVeria - Φύλλο Κυριακής 17/7/2022)
Πηγή : inveria.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια: