Ανοιχτή επιστολή: Οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να προστατεύσουν τη Δημοκρατία και τον χώρο των πολιτών κατά την προσεχή 5ετή θητεία τους

IN ACTION

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δημοκρατίας σήμερα, η οργάνωση Civil Society Europe (CSE)η οποία εκπροσωπεί έναν ποικιλόμορφο συνασπισμό κοινωνικών οργανώσεων, πλατφορμών και δικτύων σε ολόκληρη την ΕΕ, εξέδωσε επείγουσα ανοικτή επιστολή προς τους ηγέτες των θεσμικών οργάνων της ΕΕ. 

Η επιστολή ζητεί αποφασιστική δράση για την προώθηση ενός ζωντανού χώρου των πολιτών, την προάσπιση της δημοκρατίας και τη διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων κατά την επόμενη πενταετία.

Απευθυνόμενη στην επερχόμενη Πολωνική, Δανική και Κυπριακή προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στους προέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η επιστολή συγκέντρωσε την υποστήριξη 416 οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών που ανήκουν σε 26 κράτη μέλη και 4 υποψήφιες χώρες της ΕΕ. 

Ειδικότερα, ζητά να τεθούν σε προτεραιότητα:

  • Μια ευρωπαϊκή στρατηγική για την κοινωνία των πολιτών, αναπόσπαστο μέρος μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής ατζέντας για τη δημοκρατία, που θα παρέχει ένα ισχυρό και συνεκτικό πλαίσιο πολιτικής που θα επιτρέπει, θα στηρίζει και θα προστατεύει την Κοινωνία των Πολιτών.
  • Ισχυρή εντολή για έναν Αντιπρόεδρο της Επιτροπής, υπεύθυνο για τη δημοκρατία, τον χώρο των πολιτών και τον διάλογο με την Κοινωνία των Πολιτών.
  • Ενίσχυση των ενδιάμεσων φορέων και υιοθέτηση μιας συμφωνίας για τον διάλογο με τους πολίτες.
  • Χρηματοδότηση πολιτικών που ενδυναμώνουν την κοινωνία των πολιτών.
  • Ένα Ευρωπαϊκό Εξάμηνο Δημοκρατίας που θα βασίζεται στον ευρωπαϊκό κύκλο για το Κράτος Δικαίου.
  • Ισχυρότερος ρόλος του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων ως ευρωπαϊκού οργάνου για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.