Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Επιστημονική Διημερίδα με τίτλο «Γνωριμία με το περιβάλλον της Μακεδονίας. Ορεινό, πεδινό, θαλάσσιο περιβάλλον, προστασία και αειφορία»

 

Logo Image

Μ Ο Υ Σ Ε Ι Ο   Μ Α Κ Ε Δ Ο Ν Ι Κ Ο Υ   Α Γ Ω Ν Α

Email Image

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
04.10.2024

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε 

η Επιστημονική Διημερίδα με τίτλο 

«Γνωριμία με το περιβάλλον της Μακεδονίας. 

Ορεινό, πεδινό, θαλάσσιο περιβάλλον, προστασία και αειφορία»

στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

 

Με αθρόα προσέλευση και τις δύο ημέρες των εργασιών διεξήχθη η επιστημονική διημερίδα με θέμα  «Γνωριμία με το περιβάλλον της Μακεδονίας. Ορεινό, πεδινό, θαλάσσιο περιβάλλον, προστασία και αειφορία», που διοργάνωσαν το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης (ΑΜΦΙΘ), η Εταιρεία Φίλων του ΑΜΦΙΘ «ΠΑΝΓΑΙΑ-ΘΑΛΑΣΣΑ» και το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας (ΙΜΜΑ), σε συνεργασία με το Γεωπάρκο Γρεβενών-Κοζάνης, στους χώρους του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα.

 

Η επιστημονική διημερίδα αποτέλεσε μία καινοτόμο πρωτοβουλία για την προώθηση της οικολογικής συνείδησης και της αειφόρου ανάπτυξης που λαμβάνει χώρα για πρώτη φορά σε ένα ιστορικό μουσείο, με τη σύμπραξη πανεπιστημιακών και επιστημόνων από διαφορετικούς φορείς και πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ελλάδας.

 

Η έναρξη των εργασιών της διημερίδας πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα «Αλέξανδρος Χαΐτογλου» του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Ευστάθιος Αβραμίδης, ο Πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου, κ. Ιωάννης Ανδρουλάκης, ο Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Νικόλαος Καντηράκης, ο Πρόεδρος του ΙΜΜΑ, κ. Νικόλαος Κ. Μαργαρόπουλος και ο Πρόεδρος της Εταιρείας Φίλων του ΑΜΦΙΘ «ΠΑΝΓΑΙΑ-ΘΑΛΑΣΣΑ», κ. Απόστολος-Δημήτριος Αγγελίδης. Στην έναρξη παρευρέθηκαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Χρήστος Μήττας και ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης Ευσέβιος Νακόπουλος, εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης, κ. Φιλόθεου. Η πρώτη μέρα περιλάμβανε ομιλίες που επικεντρώθηκαν στην περιγραφή της Γεωλογικής ιστορίας, της γεωποικιλότητας και της βιοποικιλότητας της Μακεδονίας και ακολούθησε δεξίωση δικτύωσης στους χώρους του Μουσείου.

 

Κατά τη δεύτερη μέρα των εργασιών αναπτύχθηκαν θέματα που αφορούσαν τη διαχρονική εξέλιξη του περιβάλλοντος της Μακεδονίας, τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα, τη ρύπανση των θαλασσών με έμφαση στον Θερμαϊκού κόλπο, καθώς και .τον ρόλο των Γεωπάρκων και των Μουσείων στον πολιτισμό, την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την προστασία του περιβάλλοντος. Οι εισηγήσεις των καθηγητών και ερευνητών αλλά και η διεπιστημονική προσέγγιση των θεμάτων κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων. Η Διημερίδα ολοκληρώθηκε με τη διεξαγωγή δύο εκπαιδευτικών εργαστηρίων με θέμα τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Αειφορίας του ΙΜΜΑ και τη Βιωσιμότητα στην Εκπαίδευση.

 

Η διημερίδα υλοποιήθηκε με τη χρηματοδότηση του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ,  στο πλαίσιο του Χρηματοδοτικού Προγράμματος «Φυσικό περιβάλλον και κλιματική ουδετερότητα 2024» στον Α.Π. 1: «Προστασία φυσικού περιβάλλοντος – κλιματική ουδετερότητα & λοιπές δράσεις».


Όλες οι εισηγήσεις έχουν βιντεοσκοπηθεί και θα αναρτηθούν σύντομα στην ιστοσελίδα του ΙΜΜΑ.

Email Image
Φωτογραφικό Υλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.